Rundtur i Skuespilhuset med Spotlight og Jesper Kongshaug

På en regnvåd tirsdag i december havde Spotlight inviteret kultur- og lyselskere til rundtur i Københavns fantastiske Skuespilhus, efterfulgt af kort foredrag ved lysdesigneren Jesper Kongshaug.

Teatersal som svagt oplyst grotte
60 gæster var Skuespilhusets Store Salder plads til på arrangementet, og i samlet flok blev vi først vist ind i teaterets store sal. Det første, der slår en, når man træder ind i det store rum, der kan huse over 600 gæster, er den bløde huleagtige stemning, som de kakaofarvede teglsten skaber. For at understrege grotteeffekten er de ujævne sten belyst nedefra – en spændende effekt, man let kan forestille sig, også vil virke i private hjem. Akustikken i salen er fantastisk, og guiderne kan let tale rummet op uden mikrofoner.

Danske arkitekter vandt konkurrencen om Skuespilhuset
Vi får en kort version af historien om, hvordan den danske tegnestue Lundgaard & Tranberg vandt arkitektkonkurrencen over 333 indkomne forslag, blandt andet fordi Arkitekterne Lundgaard & Tranberg vandt konkurrencen om det nye Skuespilhustegnestuens forslag fokuserede på, at bygningen blev en del af havnemiljøet. Grundlæggende er Skuespilhuset bygget op omkring tre elementer:
–    Havnepromenade
–    Foyer og teatersale i stueplan
–    Al administration og kunstnerisk forberedelse på 3.sal

Et lillle black-box teater står i stor kontrast til enorm bagscene
Den egentlige rundvisning starter på teaterets mindste scene ”Lille scene”, et ”black-box” teater, hvor intet er nagelfast, og hvor de 100 gæster, der er plads til, aldrig ved, hvordan salen er bygget op. En lille anekdote om Jørgen Renbergs 60 års jubilæumsforestilling bliver det til, før vi går videre til bagscenen. Rummets størrelse og de enorme kulisser er betagende. Vi får i detaljer beskrevet, hvordan man skifter scene og hvilke moderne funktioner og teknikker, teateret benytter sig af. Efter vores guide har udpeget nogle af de mere spektakulære scenografier, bevæger vi os ad trappen op til 3. sal.

Samlet administration med byens bedste udsigt på 3. sal3. sal i Skuespilhuset er forbeholdt administration
Selvom det er mørkt, må man lade sig betage af udsigten fra det smukke konferencerum, hvor vi får lov til at sidde ned og hvile benene, mens guiden fortæller om de mange overvejelser og spekulationer, der ligger bag 3.salens pakhusagtige indretning. Det har været arki
tekternes ide at skabe et åbent miljø, der opfordrer til samarbejde, og den ide er understøttet af rum med glasvægge som alle har en formidabel udsigt.

Garderober med unik placering
Vi får ikke lov til at se skuespillernes garderober, men får udpeget deres placering for enden af bygningen, hvor der er 180 gr. udsigt over havnen. Hvilket sted at sidde og gøre sig klar til aftens forestilling, det er ikke svært at forstå, hvorfor alle er begejstret for det nye hus. Inden vi skal ned og mødes med lysarkitekt Jepser Kongshauge når vi lige et hurtigt kig på teaterets unikke bibliotek med manuskripter, rollelister, anmeldelser osv. tilbage fra 1700-tallet.

Læs selve Jesper Kongshaugs fortælling omkring det prisbelønnede lysdesign.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s