Tusmørketur med Peter Olesen

tusmoerketur

Den 21. Oktober Kl. 18.00 lægger en næsten fyldt kanalbåd fra kaj ved Toldboden, og med Peter Olesen ved roret starter turen med flag-salut fra batteriet SIXTUS på Nyholm.

Da vi roligt sejler ud mod Trekronerfortet, klarer vejret op og vi ser en flot solnedgang gå ned over byen. Peter Olesen viser os, hvor smuk Trekronerfortet tager sig ud i den valgte belysning, og vi får lov til at komme helt ind i havnebassinet for at se det gamle bygningsværk på tæt hold.

Vinduer på størrelse med kattelemme
Derefter går turen ind mod Frihavnen og op langs Langelinie, hvor vi nøje får udpenslet, hvem der bor hvor, krydret med Peter Olesens karakteristiske kommentarer om arkitekturen.

Især bemærkninger om vinduer på størrelse med kattelemme og logikken i at placere en del boligejendomme i 2. række i skyggen af de mere prangende erhvervsejendomme, får mange af deltagerne til at trække på smilebåndet.

I en imponerende og uafbrudt talestrøm fører Peter Olesen os videre forbi Amaliehaven, Operaen, Skuespilhuset og ind i Christianshavns Kanal, hvor mørket tillader os et sjældent kig ind i de spændende indrettede husbåde.

En unik mulighed for at kigge ind i de oplyste hjem
Efter turen langs Oven Gade Neden Vande rammer vi den store brede kanal, hvor det er svært ikke at lægge mærke til den Sorte Diamant, som i mørket nærmest ser ud til at svæve.

Lige så flot tager mange af de store erhvervs- og boligkomplekser sig ud, der ligger langs Kalvebold og Islands Brygge. De mange byggekraner vidner om, at der heldigvis stadig er byggeri i gang i København og igen må vi konstatere, at mørket giver os en unik mulighed for at se i ind i de oplyste hjem og bygninger.

Sommerlig stemning, selv i oktober måned
Vejen tilbage går gennem Frederiksholms kanal, og ved flere lejligheder får Peter Olesen luftet sin undren over, hvorfor København ikke, som næsten alle andre storbyer, har belyst de flotteste bygninger.

Både Rådhustårnet, Vor Frelsers tårn, Holmens kirke, Marmorkirken, Børsens tårn og mange flere bygninger og tårne ligger hen i mørke. Anderledes opmuntrende er den lille afstikker ned gennem Nyhavn, hvor Kgs. Nytorv ligger flot oplyst, og hvor de pudsige, gamle huse langs kanalen har stemmingsgivende, og således skaber en stemning af sommer, selvom vi befinder os i oktober måned.

Luksusiøs lejlighedsbyggeri i både 2 og 3 plan med glas fra gulv til loft
Fra Nyhavn krydser vi indsejlingen ud til Holmen og helt tæt forbi Torpedo-hallerne; det luksusiøse lejlighedsbyggeri af lejligheder i 2-3 plan med glas fra gulv til loft.

De store åbne glaspartier giver en fornemmelse af at kigge ind i nogle store dukkehuse, hvor man får lov til at se, hvordan beboerne lever og har indrettet sig.

Restaurant med stjernehimmel og åbne garderober
Turen nærmer sig sin slutning, men først skal vi forbi skuespilhuset og beundre deres restaurant med stjernehimmel og åbne garderober, hvor vi tydeligt kan se skuespillerne gøre sig klar til aftenens forestilling.

Endnu en gang får den mørke Amalie-have, Amalienborg og Marmorkirke en bredside af Peter Olsen og præcis to timer efter afgang er vi tilbage på Toldboden – en god oplevelse rigere.

En stor tak til Peter Olesen for et forrygende tempo og en mindst lige så forrygende indsigt i, og viden om byen. Også tak til Spotlights gæster, der tog sig tid til at deltage i arrangementet.

Peter Olesen opfordrer alle interesserede i Københavns arkitektur til, at give deres besyv med på hans blog på Berlingske Tidende: http://peterolesen.blogs.berlingske.dk

link-spotlight

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s